Alles wat je moet weten over speciaal bier

Speciaal bier is een term die vrijwel de meeste drinkers wel kennen. Echter is het vrij lastig te bepalen wat nou eigenlijk onder deze term valt. De term wordt namelijk losjes gebruikt waardoor de grens tussen speciaal en normaal bier vrij onduidelijk wordt. Als bierliefhebber is het natuurlijk belangrijk om goed onderscheid te maken van wat je kunt zien als normaal en wat je kunt zien als speciaal. Hier zul je alles te weten komen over wat speciaalbier zo speciaal maakt.

 

Definitie van speciaal bier

Het is ten eerste natuurlijk belangrijk om te kijken naar wat eigenlijk de definitie is van speciaalbier. De definitie is eigenlijk best simpel. Er zijn namelijk twee verschillende soorten bieren. De eerste is de pils en de tweede is het speciaalbier. Onder pils worden de normale biertjes verstaan. Dit zijn de biertjes die een ‘standaard’ biersmaak hebben. Bij een speciaal bier wordt er een extra smaakje toegevoegd. Het is dus een bier dat een extra smaakje bevat.

 

Dieper ingaan op de verschillen

Natuurlijk is deze definitie vrij simpel. Er moet wat dieper ingegaan worden om echt te achterhalen wat nou de verschillen zijn tussen de twee soorten bieren. Wat je moet onthouden is dat pils altijd bier is. Maar niet alle bier valt onder de categorie pils. Bier is een overkoepelende naam voor allerlei biersoorten. Pils is net zoals speciaalbier dus een biersoort. Veel denken dat bier en pils hetzelfde zijn, maar dat is dus niet waar. De smaak van speciaalbier tegenover pils kan enorm van elkaar verschillen. Pils is een bier dat van oorsprong uit de stad Pilsen komt, maar later werd deze term dus overgenomen voor al het normale bier. Onder de speciale biertjes kun je kijken naar het witbier, dubbel bier en stout bier. 

 

Het grootste verschil tussen de twee soorten biertjes, is het gistingsproces. Speciaalbier wordt namelijk op een andere manier gegist dan pils. Pils bier is altijd ondergistend terwijl er voor speciaal bier een bovengistend proces wordt gebruikt. Ondergisting is het proces dat op een relatief lage temperatuur wordt gedaan. De temperaturen liggen tussen de 4 en 15 graden. Het proces wordt ondergisting genoemd doordat de gist zich op de bodem afzet. Bovengisting vindt plaats bij een relatief hoge temperatuur. De temperaturen bij bovengisting liggen tussen de 15 en 25 graden. Het gist blijft op het brouwsel drijven waardoor het dus bovengisting wordt genoemd. Bij bovengisting zijn er veel meer mogelijkheden voor het toevoegen van smaken en andere ingrediënten. Vandaar dat speciaal bier ook een compleet andere smaak kunnen hebben dan bij pils. 

 

de verschillende soorten speciaal biertjes

Onder het speciale bier kun je veel verschillende soorten vinden. Op de biermarkt kun je meer dan 2000 verschillende soorten speciaal bieren vinden. Qua smaak kunnen deze bieren erg van elkaar verschillen. Zo zijn er zoete, bittere en fruitige smaken. De bieren kunnen soepel naar binnen gewerkt worden, maar ze kunnen ook erg krachtig zijn. Bekende namen onder het speciaalbier zijn Tripel, IPA en blond bier.